Oblastní odbočka SONS v Novém Jičíně
DMS

10.10.-29.11. - DUN výstava kreseb Lukáše Černého v Novém Jičíně 

Pozvánka na výstavu DUN v Městské Knihovně v Novém Jičíně.Od pondělí 10. října do úterý 29. listopadu proběhne v Městské knihovně v Novém Jičíně výstava kreseb kreslíře, malíře a cestovatele Lukáše Černého s názvem S tužkou na cestách. Výstavu je možné shlédnout na chodbě vlevo po vystoupání vstupního vnitřního schodiště. Festival Dny umění nevidomých na Moravě pořádaný Sjednocenou organizací nevidomých a slabozrakých ČR, z. s., se koná již po 28. v různých městech. Na Novojičínsku jej organizuje oblastní odbočka SONS ČR, z. s. v Novém Jičíně.

KDY:  od 10. 10. do 29. 11. 2022  

KDE: Městská knihovna v Novém Jičíně

  • Husova 1151, 741 01 Nový Jičín  

Zrakově postižený Lukáš Černý se narodil 9. dubna roku 1984 v severočeském městě Jablonec nad Nisou, v podhůří Jizerských hor a nyní žije v horské obci Janova nad Nisou. Tužkou a papírem je provázen již od dětských let. Později se k tomu přidal štětec a plátno. Pravděpodobně největší inspirací v začátcích kresby byla sběratelská vášeň turistických pohlednic, především těch ručně kreslených. Dále i jeho kamarád Honza, s kterým trávili společná kreslící odpoledne.

V Praze a Liberci získal Lukáš ekonomické, respektive účetní a daňové vzdělání, ale vždy cítil, že má k umění a tvůrčí práci poněkud blíž. Po řadu let pracoval jako administrativní pracovník a personalista. Od září roku 2020 se stal kreslířem a malířem na volné noze, splnil si svůj sen a celoživotní koníček povýšil v povolání.

V Jičínském ateliéru Honza nabízí hodiny kreslení úplným začátečníkům a také pokročilejším kreslířkám a kreslířům. Vydává kreslené a malované kalendáře, ale rovněž pohlednice. Právě ty, které ho tolik inspirovaly v dětství. Rád cestuje po naší vlasti a na cesty si vždy s sebou nezapomene přibalit tužku a papír.

Copyright © 2022       Oblastní odbočka SONS v Novém Jičíně