Oblastní odbočka SONS v Novém Jičíně
DMS

Článek o Návštěvě muzea ve Frenštátě p. R. 

Fotografie z prohlídky výstavy TGM a Frenštátsko.Ve čtvrtek 29. listopadu jsme se za chladného, slunečného počasí vydali do muzea ve Frenštátě pod Radhoštěm. Konala se zde výstava ke sto letům výročí vzniku Československé republiky. Krátce po desáté hodině nás v počtu 12 účastníků přivítal pan Martin Trubač, který pro nás připravil komentovanou prohlídku.

V první části výstavy jsme si zblízka prohlédli a také ohmatali uniformu plukovníka rakousko-uherské policejní jednotky, kroj sokolský a dámský lašský kroj typický pro Frenštátsko, výzbroj legionářů, bustu M. R. Štefánika (málo známé dílo Albína Poláška) a sochu T. G. Masaryka. Kromě toho byl k vidění rodokmen T. G. M., válečné pohlednice a fotografický i filmový materiál dokumentující návštěvy prezidenta Masaryka ve Frenštátě p. R. v letech 1924 a 1928.

Fotografie z prohlídky výstavy TGM a Frenštátsko.Fotografie z prohlídky výstavy TGM a Frenštátsko.Po přesunu do dalšího patra muzea jsme se ocitli v expozici věnované přírodnímu biotopu Frenštátska. Měli jsme možnost si hmatově prohlédnout odlité stopy medvědů, rysů a vlků, kteří se zde vyskytují. U interaktivního panelu jsme poslouchali zpěv místního ptactva.

Další expozice byla věnována sportu, pro Frenštát typickému a to skokům na lyžích. Největší část zaujímala expozice věnovaná nejslavnějšímu rodákovi z Frenštátu, olympijskému vítězi ve skocích na lyžích Jiřímu Raškovi. Dozvěděli jsme se spoustu zajímavostí o jeho sportovních úspěších. Prohlédli jsme si dobové lyžařské vybavení a samozřejmě nechyběly ani hole, se kterými se v době, kdy Jiří Raška závodil, ještě skákalo.

V předposlední části expozice proběhlo seznámení s tkalcovstvím, které bylo na Frenštátsku v minulosti velmi rozšířené. Zde jsme si mohli vyzkoušet práci na tkalcovském stavu. Prohlídka byla zakončena seznámením s modrotiskem. Jedná se o způsob zdobení textilu. Modrotisk byl také v nedávné době zařazen na seznam nehmotného dědictví UNESCO.

Po prohlídce muzea jsme se přesunuli na chutný oběd do nedaleké restaurace U veterána. Zde jsme se v přátelské atmosféře podělili o své dojmy z výstavy, byli jsme seznámeni s plánovanými aktivitami a podrobnostmi k akcím následujícím.

Komentovaná prohlídka byla opravdu zajímavá a to i díky velmi kvalitnímu a podrobnému výkladu pana Trubače. Do frenštátského muzea se hodláme v příštím roce vrátit na připravovanou interaktivní výstavu o pečení chleba.

Za Tým SONS Ondřej Zelenka.

Fotogalerie z exkurze: www.sonsnj.cz/cz/galerie-80

Fotografie z prohlídky výstavy TGM a Frenštátsko.

Copyright © 2022       Oblastní odbočka SONS v Novém Jičíně