Oblastní odbočka SONS v Novém Jičíně
DMS

Článek o Exkurzi v automobilce Hyundai 

Ilustrativní foto z Exkurze v automobilce Hyundai.Červen začal velmi zajímavou exkurzí do automobilového závodu Hyundai v Nošovicích. O tuto exkurzi byl velký zájem z řad našich členů a tak jsme přepravu na místo zajistili mikrobusem. Ten nás zavezl do průmyslové zóny v Nošovicích, kde nás po exkurzi i vyzvedl.

Nutno říci, že jsme už od začátku žasli nad hezky upraveným prostředím tohoto průmyslového areálu, ale především provozu samotné automobilky. Po jejím areálu jsme se pohybovali ve speciálním vláčku, s ochrannými brýlemi, reflexními vestami a přenosovým zařízením se sluchátky zavěšeným na krku. Nikdo nesměl z vláčku kvůli bezpečnosti vystrčit ani nos a velký důraz byl kladen především na zákaz fotografování v objektu a to pod hrozbou obvinění ze špionáže.

Na začátku exkurze jsme shlédli asi 20 minutový dokumentární film o výstavbě automobilky a o samotné výrobě vozů. Dokument byl promítán v příjemném prostředí luxusně vybaveného prezentačního sálu a byly v něm prezentovány i prostory, které nebyly součástí prohlídky.

Skupinové foto z Exkurze v automobilce Hyundai.Vláčkem jsme postupně projeli lisovnu, svařovnu, finální montážní halu a na konec převodovkárnu. Vše nám do sluchátek popisoval průvodce, který s vláčkem zastavoval u jednotlivých linek a komentoval nám celý proces vzniku vozidla. Vše je z větší části automatizováno. Viděli jsme roboty, kteří skládali, přesunovali, lisovali, svařovali, šroubovali a jinak montovali různé díly. Viděli jsme linky, na kterých zatím ještě stroje nejsou schopny nahradit lidskou ruku a bez dělníků se neobejdou. Všechny haly, včetně lisovny a svařovny jsou dokonale čisté. Zaměstnanci zde mají slušné zázemí k odpočinku o přestávkách. Pracovníci údržby pohybující se po halách na tříkolkách v některých z nás evokovali úsměvné scény z filmu Marečku podejte mi pero.

Fotografie z akce: www.sonsnj.cz/cz/galerie-39

Tým SONS N. Jičín

Copyright © 2022       Oblastní odbočka SONS v Novém Jičíně