Oblastní odbočka SONS v Novém Jičíně
DMS

Článek o prezentaci portálu FriendlyVox 

Ve čtvrtek 14. února jsme se sešli v klubovně SONS společně s panem Robertem Štěrbou, který nám velmi podrobně představil ozvučený portál FriendlyVox. Seznámil nás s příběhem jeho vzniku, za kterým stojí silný příběh nevidomého zpěváka Honzy Jareše a snaha jeho otce mu pomoci s potížemi při práci s počítačem a internetem.

Logo portálu FriendlyVox.Vyvinut tak byl speciální webový portál, který se neustále zdokonaluje a přináší nové funkce. Je zcela přístupný pro člověka se zrakovým postižením. Vhodný je i pro úplné začátečníky, kteří s počítačem zatím nemají žádné zkušenosti. Ovládání je velmi jednoduché a uživatelsky příjemné.

Každý si tak může díky tomuto portálu zcela zdarma a na jakémkoliv počítači číst a psát emaily, v jednoduchém textovém editoru si psát poznámky, deník nebo recepty, číst zprávy z internetu, zjistit dopravní spojení, předpověď počasí, vyhledat informace na Googlu nebo zjistit podrobnosti na internetové encyklopedii Wikipedii, najít program televizních stanic, sledovat televizi nebo poslouchat rádio, přehrávat si videa z Youtube.

Doufejme, že v brzké době bude možné využívat FriendlyVox ke správě internetového bankovnictví. Pro začátečníky tedy odpadá nutnost pořídit si drahou kompenzační pomůcku a učit se práci se speciálním softwarem. Mohou využít počítač rodinných příslušníků, internetovou kavárnu nebo knihovnu.

Logo Městské knihovny v Novém Jičíně.Ve spolupráci s Městskou knihovnou v Novém Jičíně se snažíme pomoci zavést FriendlyVox do místních knihoven. Člověk se zrakovým postižením, ale třeba i senior se pak může obrátit na zaměstnance knihovny, který mu ukáže, na kterém počítači je FriendlyVox k dispozici. Bude proškolen a schopen pomoci a poradit začátečníkům.

Pro zájemce máme otevřený internetový klub, ve kterém je naučíme, jak s portálem pracovat tak, aby jej pak mohli pohodlně používat. Neváhejte a hlaste se na individuální konzultace na naší odbočce.

Za Tým SONS Hanka Petrová.

Copyright © 2022       Oblastní odbočka SONS v Novém Jičíně