Oblastní odbočka SONS v Novém Jičíně
DMS

Článek z Prohlídky Beskydského muzea ve Frýdku-Místku 

Ve čtvrtek 23. srpna jsme se za slunečného a velmi teplého počasí vydali do Frýdku – Místku. V Beskydském muzeu jsme měli zajištěnou komentovanou prohlídku výstavy Historie hudebních automatů - od orchestrionu po rádio a Kočárky aneb kdo se nevozil, jako by nebyl.

Fotka z prohlídky Beskydského muzea ve FM.Tentokrát jsme se sešli v hojnějším počtu a v našich řadách přivítali nové členy naší odbočky a jejich doprovod. Do Frýdku jsme dorazili autobusem z Nového Jičína a k zámku jsme se přesunuli MHD. Slečna v muzeu byla překvapená, když jsme po ni chtěli slíbený komentář k výstavě. Přesto se pokusila nám o jednotlivých exponátech podat alespoň základní informace. Prohlédli a poslechli jsme si orchestrion, zkusili jsme si zahrát na flašinet. K vidění byly různé druhy gramofonů s troubou i bez ní, kufříkové i skříňové, desky papírové i vinylové. V další místnosti pak byla vystavena rádia od těch nejstarších, se zabudovanou televizí, přes magnetofonové přehrávače, po kazetové přehrávače, walkmany až po CD a MP3 přehrávače. Napříč generacemi jsme se setkali s námi velmi dobře známými předměty z dětství a mládí.

Prohlídka pokračovala expozicí kočárků. Od nejstarších až po nejnovější, prosté i luxusní. K vidění byly také kočárky pro panenky, houpací koně a sáňky.

Fotokoláž z prohlídky Beskydského muzea ve FM.Jako kompenzaci chybějícího výkladu u výstav se nám podařilo vyjednat mimořádnou soukromou prohlídku expozice zámku. Prošli jsme rytířským sálem s 35 erby slezské šlechty a zámecké interiéry instalo vané v reprezentačních prostorách zámku. Vybrané exponáty jsme si mohli i osahat. Interiéry zámku jsou opravdu krásné a všem, kdo s námi nebyli, návštěvu zámku vřele doporučujeme. Po prohlídce zámku jsme si tradičně zašli na dobrý oběd a poté se vydali k domovu.

Za SONS ČR, z. s. v Novém Jičíně Hanka Petrová

Fotogalerie z prohlídky: www.sonsnj.cz/cz/galerie-75

Copyright © 2022       Oblastní odbočka SONS v Novém Jičíně