Oblastní odbočka SONS v Novém Jičíně
DMS

Článek o Výletu na Lysou horu 

Jsou tichy jak ten černý bor, 
co kryje jejich hlavy sivé: 
to hřebeny jsou našich hor, 
to Beskydy jsou zádumčivé. 
Petr Bezruč 

Fotka z Výletu na Lysou horu.Nejen černý bor kryl sivé hlavy beskydských hor v pátek 18. května. Kryla je i mlha hustá tak, že by se dala krájet.

Ač jsme mikrobusem vyrazili časně ráno s předstihem, vinou komplikací na silnici jsme k linkovému autobusu na Lysou horu dorazili opravdu na poslední chvíli. Autobus na pár minut zdržela jedna z účastnic výletu, která nastupovala přímo v Raškovicích a mohla tak řidiče poprosit o pár minut čekání. Také pan řidič mikrobusu, vynikající nejen svým řidičským uměním, ale také fantastickou znalostí zkratek, cest a cestiček nám výlet doslova zachránil.

Fotka z Výletu na Lysou horu.Využili jsme možnosti dozvědět se historii staveb na Lysé hoře a o unikátní fauně a flóře  blízkého okolí. Každý pátek je totiž cesta na vrchol zpestřena zajímavým výkladem. Paní průvodkyně s námi prošla i okolí vrcholu a stavby, které nebyly v mlze vidět nám velmi podrobně popsala. Což bylo pro nás nevidomé přidanou hodnotou, které by se nám bez mlhy rozhodně nedostalo.

Navštívili jsme meteorologickou stanici a při krátké exkurzi jsme si mohli prohlédnout přístroje na měření, zjistit, jak taková stanice vlastně funguje. Jak často provádějí měření, kam a v jakém formátu odesílají informace, v jakých turnusech se zaměstnanci střídají  a také všeobecné informace o množství sněhu, srážek, větrů, bouřek a mlhy na Lysé.

Fotka z Výletu na Lysou horu.V chatě Petra Bezruče jsme se zahřáli teplými nápoji a polévkou a vyrazili  k autobusu na zpáteční cestu. Průvodkyně doplnila informace o pravidelných návštěvnících Lysé hory, kteří jsou na vrcholu i několikrát denně a ani jsme se nenadáli a byli jsme zpět v Raškovicích. Po obědě v místním restauraci jsme se po skupinkách rozjeli k domovu.

Zvažujeme, že se na Lysou podíváme i za rok. Snad nám vyjde lepší počasí a rádi bychom uskutečnili i exkurzi přímo na vysílači.

Za SONS ČR, z. s. v Novém Jičíně Hanka Petrová

Fotogalerie z výletu: www.sonsnj.cz/cz/galerie-64

Copyright © 2022       Oblastní odbočka SONS v Novém Jičíně