Oblastní odbočka SONS v Novém Jičíně
DMS

Článek o Besedě s nevidomou sochařkou 

Ilustrativní foto k Besedě s nevidomou sochařkou.Ve čtvrtek 30. listopadu jsme u nás na klubovně přivítali velmi milou návštěvu. Pozvání přijala nevidomá sochařka Marianna Machalová.

Tato velmi sympatická mladá žena přišla ve 22 letech vinou revmatického onemocnění zcela úplně o zrak. Zlému osudu se nepoddala a i přes zrakový handicap a také zdravotní potíže revmatického charakteru tvoří úžasné sochy, které jsou v uměleckém světě velmi oceňovány.

Povídali jsme si o práci s keramickou hlínou, jak postupovala, učila se a tvořila a postupně si získávala uznání a jméno v uměleckých kruzích. O výstavách, prodeji soch, o knize vyprávějící její životní příběh, která čeká na vydání. Ilustrativní fotokoláž k besedě s nevidomou sochařskou.Ale také o běžném životě, jak vychovává dceru, jak skvěle si vede v domácnosti, jak jsou jí manžel a dcera velkou oporou.

Prohlédnout jsme si mohli katalogy s jejími sochami a také dvě bronzové sochy, které přivezla s sebou. Ty jsme si mohli i detailně osahat. Setkání to bylo velmi milé a především lidsky hřejivé v tomto podzimním chladném počasí.

Za SONS ČR, z. s. v Novém Jičíně Hanka Petrová

 

Copyright © 2022       Oblastní odbočka SONS v Novém Jičíně