Oblastní odbočka SONS v Novém Jičíně
DMS

Článek o Besedě SOS - Spotřebitelské praktikum 

Logo Sdružení ochrany spotřebitelů Moravy a SlezskaV úterý 31. 10.  2017 jsme se sešli v klubovně na besedě s právničkou Sdružení ochrany spotřebitelů paní Horákovou. Povídali jsme si o nekalých praktikách podomních prodejců. Dozvěděli jsme se, jaká máme práva v případě že bychom chtěli odstoupit od tímto způsobem již uzavřené smlouvy, jak vrátit zboží zakoupené pod nátlakem.

Z besedy jednoznačně vyplynulo, že je nejlepší se těmto obchodníkům vvyhýbat, neukazovat jim žádné dokumenty, smlouvy či vyúčtování. Případné nabídky si vždy v klidu rozmyslet a nenechat se donutit k podpisu čehokoliv, co si podrobně nepřečteme nebo něčemu z toho nerozumíme.

Fotografie z besedy s SOS - Spotřebitelské praktikumProbrali jsme také úskalí telefonických nabídek testovacích vzorků zdarma. například doplňků stravy. Dozvěděli jsme se, proč nesdělovat žádné osobní údaje v anketách a výzkumech, jak je pak prodejci a  podvodníci mohou využít k nekalým praktikám. Byli jsme také varováni před skupinou podvodných kameníků, kteří se v posledních týdnech pohybují na novojičínsku. Nabízejí kamenické služby přímo na hřbitovech, slibují nízké ceny za opravy hrobů a vybírají zálohy na práce, které nikdy neproběhnou. Ve Zlínském kraji tato skupina napáchala v lońském roce značné škody ve Zlínském kraji.

Paní Horáková nám přislíbila další besedu na tato spotřebitelsky zajímavá témata. Plánujeme ji začátkem roku a probrat bychom chtěli možnosti vrácení a reklamací zboží, reklamace služeb a prací řemeslníků.

Pokud byste potřebovali řešit jakékoliv osobní záležitosti týkající se ochrany spotřebitelů, máte nějaké nejasnosti ohledně nevýhodných smluv, potřebujete poradit s reklamací zboží nebo služeb, obraťte se na nás. Poskytneme vám kontakt na paní Horákovou, která vám zdarma poradí, jak tyto situace řešit. Poradna je otevřená v Novém Jičíně každou třetí středu od 13:00 – 15:00 hod. Pokud jde o neodkladné záležitosti, je možné domluvit si konzultaci i v jinou dobu.

Fotografie z akce: www.sonsnj.cz/cz/galerie-46

Tým SONS N. Jičín

Copyright © 2022       Oblastní odbočka SONS v Novém Jičíně