Oblastní odbočka SONS v Novém Jičíně
DMS

Ohlédnutí za Mini-rekondicí v Rožnově pod Radhoštěm 

Koncem listopadu jsme pro klienty naší odbočky zorganizovali rekondiční pobyt v kouzelném městečku pod posvátnou horou Radhošť. Cílem bylo načerpat fyzické i psychické síly, abychom lépe zvládli nastupující shon spojený s Vánocemi a koncem roku. Načerpání sil však nemělo probíhat pouze pasivně – poleháváním ve vodní lázni nebo na masérském lehátku, ale hlavně aktivním způsobem s využitím všech smyslů. V malých skupinách i s našimi průvodci, jsme podnikali vycházky do okolí, s cílem procvičit si zásady chůze s průvodcem i poznat místní zajímavosti. Za tímto účelem jsme absolvovali několik zajímavých komentovaných prohlídek (Valašské muzeum v přírodě, Svíčkárna Unipar, Rožnovský minipivovar). Svá těla jsme potrápili při lítém boji v hotelové retro kuželně. 

Beskydský hotel RELAX.Ubytováni jsme byli v Rožnovském hotelu Relax, který je umístěn v lesoparku poblíž Valašského muzea v přírodě. Hotel nabízí příjemné, pěkně zařízené pokoje, hotelovou restauraci, kavárnu, sportovní vyžití a především plně vybavené rehabilitační zařízení včetně bazénu a sauny.

Hotelový personál o nás pečoval velmi dobře. Všichni byli milí a ochotní pomoci. Pozorně se nám věnovala jak obsluha v restauraci, kam jsme chodili na snídaně a večeře, tak i zaměstnanci v rehabilitačním centru při masážích a koupelích. Příjemný byl volný vstup do hotelového bazénu i možnost využití finské sauny.

Velmi zajímavá byla komentovaná prohlídka městečka ve Valašském muzeu v přírodě. Proběhla v době, kdy bylo Muzeum pro veřejnost uzavřeno. Mohli jsme si tedy v klidu vychutnat poutavé vyprávění průvodce, prohlédnout místnosti a exponáty a ptát se na vše, co nás zaujalo.

V neděli večer jsme uspořádali turnaj v kuželkách. Kuželna na hotelu Relax je velmi unikátní svým retro stylem. Není zcela jasné, zda je to úmysl, přesto atmosféra toho místa je velmi působivá. Zúčastnili se téměř všichni klienti a byla to opravdu zábava. Boj byl překvapivě velmi lítý. Při trefování kuželek jsme se vydali ze všech sil a posledního dechu. Koule se koulely, poskakovaly a občas i létaly mimo dráhu. Kuželky padaly a někdy zatvrzele stály jako přilepené. Fandilo se, povzbuzovalo a radovalo z každé přemožené kuželky. Bylo až s podivem, že druhý den jsme se u snídaně sešli všichni v plném počtu a nikdo nebyl nucen využít rehabilitačního zařízení pro nápravu přetažených zad.

Vánočně nás naladila exkurze do svíčkárny. Pohostili nás výborným punčem. Dozvěděli jsme se, že zde vyrábějí svíčky lisováním za studena. Jak svíčky barví, parfémují a zdobí. Barvení jsme si i vyzkoušeli Svíčky z Rožnovské svíčkárny jsou velmi žádané po celém světě. Oblíbené jsou nejen v Evropě, ale také v Arabských Emirátech či Jižní Americe. A všichni klienti využili možnosti nakoupit překrásné svíčky ať už jako vánoční dárek pro své blízké, či jen tak jako radost pro sebe.

Velmi vydařenou tečkou na závěr byla exkurze do Rožnovského pivovaru. Opět jsme měli štěstí na průvodce, který nám osvětlil historii pivovaru, způsob vaření piva a také jeho využití v místních pivních lázních. Ochutnali jsme jak různé výrobních surovin - druhy sladu a chmele, a nakonec došlo i na výborné pivo. Shlédli jsme i dokument, který nám přiblížil atmosféru dávných dob při založení pivovaru. Již při příchodu na nás dýchlo kouzlo Hrabalových Postřižin. Osudy zakladatelů pivovaru atmosféru tehdejších času dokreslily. Rožnovským pivem jsme spláchli tradiční moravský oběd. Ať už to byla vynikající zelňačka, vepřové koleno s křenem či střapačky se zelím, bylo to to správné zakončení našeho rekondičního pobytu.

Nutno dodat, že všichni klienti dorazili domů v pořádku. Exkurze v pivovaru, z nedostatku volných termínu zařazená právě na závěr pobytu tedy nebyla tak problematickým zakončením, jak jsme se původně obávali. Všichni klienti byli s pobytem spokojení a my se těšíme, až pro ně budeme moci uspořádat další akci.

Mini-rekondiční pobyt byl uskutečněn í díky finanční podpoře obcí Bartošovice, Suchdol nad Odrou, Šenov u Nového Jičína, Odry, Luboměř, Spálov, Tichá, Ženklava a Životice u Nového Jičína nebo příspěvku z veřejné charitativní sbírky Bílá pastelka. Výše zmíněným donátorům proto patří velké poděkování.

Hana Petrová, místopředsedkyně oblastní odbočky SONS ČR , z. s. Nový Jičín

Fotky z akce:

Copyright © 2022       Oblastní odbočka SONS v Novém Jičíně