Oblastní odbočka SONS v Novém Jičíně
DMS

12.10. - Bílá pastelka 

již poosmé v ulicích Nového Jičína.

Logo sbírky SONS ČR, z. s. Bílá pastelkaVe středu 12. října pořádá SONS ČR, z. s. v Novém Jičíně, s pomocí žáků, studentů a dalších dobrovolníků sbírku Bílá pastelka. Na Masarykově náměstí bude opět v době od 9:00 do 16 hodin umístěn propagační stánek, ve kterém si mohou zájemci vyzkoušet:

  • kompenzační pomůcky,
  • chůzi s bílou holí,
  • nebo splnění „jednoduchých úkolů“ bez zraku, s klapkami na očích.

Celkový výtěžek sbírky v České republice byl v minulém roce 1.729.028,- Kč. V Novém Jičíně se do jedenácti kasiček nastřádalo celkem 12.399,- Kč.

Sbírka probíhá každoročně po celém území ČR, ve 250 městech za pomoci více jak dvou tisíc dobrovolníků oblečených do černých a bílých triček s logem Bílé pastelky. Za minimální příspěvek 20 Kč nabídnou přispěvatelům originální bílou pastelku a kalendářík. Pokladničky, do kterých kupující vloží svůj příspěvek, budou opatřeny registračním číslem a zapečetěny, zároveň bude každá dvojice opatřena plnou mocí od SONS prokazující oprávněnost účasti na akci.

Ilustrativní foto ke konání sbírky Bílá pastelka 12. 10. 2016Srdečně děkujeme všem přispěvatelům z řad veřejnosti, kteří se svým příspěvkem rozhodnou podpořit služby pro těžce zrakově postižené, které poskytují Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých, Tyfloservis, a TyfloCentra. Velké díky patří též studentům, dobrovolníkům i našim členům, kteří se na zdárném průběhu této charitativní akce každoročně podílejí.

Děkujeme, tým SONS Nový Jičín.

Bílá pastelka po roce opět v ulicích - tisková zpráva

Ve středu 12. října 2016 proběhne u příležitosti Mezinárodního dne bílé hole již 17. ročník celonárodní veřejné sbírky Bílá pastelka. Její výtěžek podpoří speciální služby pro těžce zrakově postižené poskytované v celé ČR. Pořadatelem sbírky je Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR, zapsaný spolek ve spolupráci se svými dceřinými obecně prospěšnými společnostmi Tyfloservis a krajskými TyfloCentry.

Do ulic s kasičkami a v tričkách s emblémem Bílé pastelky vyrazí kolem 2 600 dobrovolníků, převážně z řad středoškolských studentů. Za minimální příspěvek 20,-Kč nabídnou zájemcům bílou pastelku a kalendářík na rok 2017.

Každý, kdo si koupí pastelku, podpoří zejména tyto projekty SONS ČR, z. s., Tyfloservisu, o.p.s. a krajských TyfloCenter: výcvik vodicích psů; odstraňování dopravních, orientačních a dalších bariér, se kterými se nevidomí každodenně potýkají na ulicích, v dopravních prostředcích a v budovách; přípravu pro rekvalifikaci a vstup na pracovní trh (práce s počítačem, masérský kurs a další povolání); volnočasové a sportovní aktivity; vydávání časopisů pro nevidomé; převod tištěných knih do podoby, ve které je mohou nevidomí číst za pomoci počítače. Značná část prostředků se použije na služby spojené s návratem lidí osleplých v dospělosti zpět do běžného života (nácvik prostorové orientace a chůze s bílou holí, výuku Braillova písma, zvládání práce v domácnosti poslepu a další).

Rozhlasový spot pro kampaň Bílá pastelka 2016 namluvil herec Václav Jílek.

Program veřejné sbírky vyvrcholí Koncertem pro Bílou pastelku, jehož partnerem je hl. město Praha. 12. října od 16:00 h. vystoupí na Václavském náměstí nevidomý zpěvák s hebkým barytonem Radek Žalud a dívčí trio MAKABARA proslulé vynikajícím pěveckým uměním a širokým repertoárem.?

Zájemci si budou moci rovněž po celý den prohlédnout široké spektrum kompenzačních pomůcek, které tyto osoby používají v denním životě.

Podpory veřejnosti si nesmírně vážíme; svými příspěvky nám kladete do rukou nástroje, bez nichž by svépomocná realizace shora uvedených i mnoha dalších činností byla krajně obtížná, ne-li nemožná,“ řekl Václav Polášek, prezident Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých ČR.

V roce 2015 činil výtěžek sbírky 1 729 028,- Kč.

Kontakt: Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR, zapsaný spolek, Taťána Polnarová (koordinátor sbírky), tel.: 221 462 454, 778 487 419, e-mail: polnarova@sons.cz, www.bilapastelka.cz

Copyright © 2022       Oblastní odbočka SONS v Novém Jičíně